Strony

Strony

2018/07/03

TUTORIAL - Czekoladownik na merci

Witajcie,
zapraszam dzisiaj na kurs podczas, którego stworzymy czekoladownik na merci.



Do wykonania boxa potrzebujemy:
- klej typu magic
- nożyk i nożyczki
- wypisany długopis + linijkę lub trymer
- papier ozdobny A4 x 2
- ozdoby np.: kwiatki, listki, serwetki itp.
- sizal, półperełki.

Pierwszą kartkę A4 trymerem lub wypisanym długopisem od linijki bigujemy (czerwone linie przerywane) zgodnie z zamieszczonym poniżej schematem. Na rysunku wartości podane w milimetrach.
Zginamy wzdłuż bigowanych linii.

Do dłuższej części (17cm) przyklejamy wstążkę.

Wstążkę maskujemy przyklejając na nią prostokąt z takiego samego papieru jak nasza baza. 

Z drugiej kartki A4 odcinamy wg schematu poniżej - z boku o szerokości 21 cm - odcinamy 10 cm, a z boku o długości 29,7 cm - odcinamy 2,7 cm. Następnie bigujemy wzdłuż czerwonych przerywanych linii.
Po odcięciu i zbigowaniu wycinamy prostokąty z narożników wg poniższego schematu oraz przecinamy wzdłuż zielonych linii.

Tak wygląda schemat na papierze.

Zaginamy wzdłuż zbigowanych linii i sklejamy kieszonkę. Ja spinam sobie klamerkami zanim klej dobrze złapie papier.

Kieszonkę przyklejamy do naszej bazy i mamy gotowe opakowanie do ozdabiania. 

Podstawę mojej ozdoby stanowi tekturka, pod którą przyklejam wstążkę, takim samym sposobem pod kieszonką.

Pod digistempel zrobiłam gniazdko z sizalu, a następnie wzdłuż jednego z boków ułożyłam kwiaty.

Kwiatki, listki i tekturkę potapowałam farbą akrylową i posypałam brokatem. 

Na koniec przykleiłam półperełki i motyle. 

To jakie materiały użyjecie do ozdobienia Waszego czekoladownika zależy tylko i wyłącznie od Waszej wyobraźni i kreatywności.

Gotowy czekoladownik wygląda tak:




Czekoladki w takim opakowaniu z pewnością smakują lepiej :)
Oczywiście możecie też użyć gotowych baz, które możecie zakupić w sklepach scrapbookingowych.

Jeśli skorzystacie z tego kursu pozostawcie link w komentarzu, żebym mogła do Was trafić.

Życzę słodkiej i twórczej pracy :)

Pozdrawiam
Ula

9 comments:

  1. Super. Nie będę musiała juz kupować gotowych. Dziękuje.

    ReplyDelete
  2. Super tutorial. Pierwszy czekoladownik już za mną, na taki na merci też na pewno się skuszę. Pozdrawiam

    ReplyDelete
  3. Ulu, dziękuję za tutorial :) Był bardzo przydatny, gdy postanowiłam się mierzyć z opakowaniem czekoladek :) W sumie, to wyszedł mi lift Twojego. Można go obejrzeć tutaj --> https://haftowanezaciszeagnes.blogspot.com/2018/08/227-czekoladownik-na-merci.html

    ReplyDelete
  4. Przejrzysty i prosty kurs, bardzo Ci za niego dziękuję, bo zawsze zmorą są dla mnie wymiary, a tu mam "podane na tacy" 😊😊😊

    ReplyDelete