Zwykle kupujemy ją z myślą o surówce czy sałatce. Ale różne odmiany tego warzywa mają niezwykła moc.
Zobaczcie co tkwi w sałacie!
Sałata składa się głównie z wody, jednak mimo wszystko posiada wiele składników odżywczych. Jest źródłem witamin A, C, E i K, a także witamin z grupy B. Zawiera bogactwo mikroelementów: wapnia, żelaza, potasu, magnezu, cynku oraz sodu. W sałacie tkwi także moc chlorofilu, który wpływa na układ naczyniowy oraz florę bakteryjną jelit. Substancja ta niweluje również przykry zapach potu.
Sałata odchudza i upiększa
Sałata zawiera błonnik oraz celulozę, które poprawiają trawienie. Dzięki tym składnikom można pozbyć się bólów brzucha oraz uciążliwych zaparć. Ponadto błonnik sprzyja utracie nadprogramowych kilogramów. Zielona sałata zawiera także beta-karoten oraz inne mikroelementy, które pozytywnie wpływają na naszą cerę.
Sałata dla przyszłych mam
Sałata zawiera kwas foliowy oraz sole mineralne. Dostarcza również wielu przeciwultniaczy, które chronią organizm przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników.
Sałata, szczególnie rzymska, obfituje także w kwasy omega-3 oraz omega-6. Składniki te powinny znaleźć się w diecie każdego z nas, a zwłaszcza w codziennym menu kobiet ciężarnych.
Niski indeks glikemiczny sałaty
Sałatę, ze względu na niski indeks glikemiczny oraz niewielką ilość kalorii, powinny wybierać osoby cierpiące na cukrzycę. Może być doskonałą propozycją przekąski, która nie wpłynie znacząco na poziom glukozy we krwi. Udowodniono także, że osoby jedzące zielone warzywa rzadziej chorują na cukrzycę
Sałata dobra na serce i sen
Błonnik, który występuje w sałacie, wpływa na kwasy żółciowe, tym samym obniżając poziom złego cholesterolu. W sałacie znajduje się także witamina C oraz beta-karoten, które wspierają prawidłową pracę serca.
Sałata wykazuje właściwości uspokajające, więc jedzona na kolację sprawi, że nasz sen będzie głęboki, a my rano wstaniemy bardziej wypoczęci.
Sałata oczyszcza z toksyn
Składniki zawarte w sałacie pomagają usuwać toksyczne związki z organizmu. Warzywo wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, dzięki czemu mamy więcej energii. Regularne jedzenie sałaty zapobiega problemom z koncentracją, rozjaśnia nasz umysł oraz dodaje energii.
Smaki dla każdego
Jedni jedzą sałatę dla zdrowia, drudzy dla urody, a jeszcze inni po prostu dla smaku. W zależności na jaki gatunek się zdecydujemy, możemy rozkoszować się wybranym wariantem smakowym. Łagodna i krucha sałata lodowa jest idealnym dodatkiem do pomidorów, świeżych ogórków czy słonej fety, z kolei lekko gorzka sałata rzymska doskonale komponuje się z grillowanym bakłażanem, oliwkami i rozmaitymi ziołami. Cykoria sałatowa radicchio, chętnie wykorzystywana do udekorowania bufetu sałatkowego, świetnie smakuje z szynką parmeńską i figami. Dużą popularnością cieszą się w ostatnich latach także roszponka i rukola, które z innymi wykwintnymi składnikami tworzą kompozycje różnorodnych sałatek, grając pierwsze skrzypce podczas niejednego posiłku.
Popularne rodzaje
Omówimy tutaj tylko niektóre z rodzajów sałat jakie występują, bo jest ich naprawde bardzo dużo.. i myślę że każdy znajdzie dla siebie tą swoją ulubioną ;)
RUKOLA
Wartość odżywcza: 19 kcal w 100g. - ma sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, kwasu foliowego, siarki, wapnia, żelaza oraz potasu.
Inaczej rokietta siewna, tak naprawdę nie jest sałatą, lecz należy do rodzaju kapustowatych. Jest uprawiana, ale rośnie też dziko m.in.w basenie Morza Śródziemnego. Jej liście o kształcie nieco podobnym do liści mniszka lekarskiego są intensywnie zielone i o wiele wartościowsze od roślin z jasnymi jadalnymi liściami. Ma wyraźny, pikantny, nieco gorzkawy smak.
LODOWA
Wartość odżywcza: 16 kcal w 100g. - ma dość niską wartość odżywczą. Zawiera ok.95% wody, sporo witaminy B1.
Duże pofałdowane liście tworzą zwarte główki. Są kruche i chrupiące, z wierzchu zielone, w środku główki niemal białe.
W smaku delikatne, soczyste. Liście można rwać na kawałki lub główkę kroić nożem. Sałata lodowa jest bardzo trwała. Zawinięta w perforowaną folię może leżeć w lodówce do 2 tygodni!
ROSZPONKA
Wartość odżywcza: 20 kcal w 100g. - dostarcza sporo witamin: A, C, E i PP, a także kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu, fosforu, cynku i selenu.
Zwana jest teżsałatązimową, bo może zimować w gruncie pod śniegiem.
Jej drobne zaokrąglone listki mają ciemnozielony kolor i delikatny, lekko orzechowy smak. Są dość kruche, bez goryczki. Sałata ta wzmaga apetyt, dobrze wpływa na skórę i paznokcie!
Jest świetna na surówki. Dobrze komponuje się np. z orzechami włoskimi i oliwą z oliwek.
A Wy jaką lubicie?
Jedni jedzą sałatę dla zdrowia, drudzy dla urody, a jeszcze inni po prostu dla smaku. W zależności na jaki gatunek się zdecydujemy, możemy rozkoszować się wybranym wariantem smakowym. Łagodna i krucha sałata lodowa jest idealnym dodatkiem do pomidorów, świeżych ogórków czy słonej fety, z kolei lekko gorzka sałata rzymska doskonale komponuje się z grillowanym bakłażanem, oliwkami i rozmaitymi ziołami. Cykoria sałatowa radicchio, chętnie wykorzystywana do udekorowania bufetu sałatkowego, świetnie smakuje z szynką parmeńską i figami. Dużą popularnością cieszą się w ostatnich latach także roszponka i rukola, które z innymi wykwintnymi składnikami tworzą kompozycje różnorodnych sałatek, grając pierwsze skrzypce podczas niejednego posiłku.
Popularne rodzaje
Omówimy tutaj tylko niektóre z rodzajów sałat jakie występują, bo jest ich naprawde bardzo dużo.. i myślę że każdy znajdzie dla siebie tą swoją ulubioną ;)
RUKOLA
Wartość odżywcza: 19 kcal w 100g. - ma sporo witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, kwasu foliowego, siarki, wapnia, żelaza oraz potasu.
Inaczej rokietta siewna, tak naprawdę nie jest sałatą, lecz należy do rodzaju kapustowatych. Jest uprawiana, ale rośnie też dziko m.in.w basenie Morza Śródziemnego. Jej liście o kształcie nieco podobnym do liści mniszka lekarskiego są intensywnie zielone i o wiele wartościowsze od roślin z jasnymi jadalnymi liściami. Ma wyraźny, pikantny, nieco gorzkawy smak.
LODOWA
Wartość odżywcza: 16 kcal w 100g. - ma dość niską wartość odżywczą. Zawiera ok.95% wody, sporo witaminy B1.
Duże pofałdowane liście tworzą zwarte główki. Są kruche i chrupiące, z wierzchu zielone, w środku główki niemal białe.
W smaku delikatne, soczyste. Liście można rwać na kawałki lub główkę kroić nożem. Sałata lodowa jest bardzo trwała. Zawinięta w perforowaną folię może leżeć w lodówce do 2 tygodni!
SAŁATA RZYMSKA
Wartość odżywcza: 17 kcal w 100g. - zawiera zajwięcej witaminy C spośród wszystkich sałat. Ma też dużo beta-karotenu, witamin z grupy B i soli mineralnych.
Ma kruche, podłużne liście, które tworzą dość ścisłą, wydłużoną główkę. Zewnętrzne są ciemniejsze, lekko gorzkawe o orzechowym smaku, wewnętrzne - delikatne, lekko słodkawe. Sałata rzymska jest trwała, można ją do tygodnia przechowywać w lodówce. a także długo zachowuje jędrność już w gotowych sałatkach.
ROSZPONKA
Wartość odżywcza: 20 kcal w 100g. - dostarcza sporo witamin: A, C, E i PP, a także kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu, fosforu, cynku i selenu.
Zwana jest teżsałatązimową, bo może zimować w gruncie pod śniegiem.
Jej drobne zaokrąglone listki mają ciemnozielony kolor i delikatny, lekko orzechowy smak. Są dość kruche, bez goryczki. Sałata ta wzmaga apetyt, dobrze wpływa na skórę i paznokcie!
Jest świetna na surówki. Dobrze komponuje się np. z orzechami włoskimi i oliwą z oliwek.
A Wy jaką lubicie?
Tak więc sami widzicie ile dobra i pozytywnych mocy zawartych jest w tych zielonych liściach. Jedzcie je zawsze jak tylko macie możliwość! SMACZNEGO!!!
Bibliografia:
Dziękuje za odwiedziny
i zapraszam ponownie już wkrótce!
DT DIY Magdalena
Dzięki Madziu za informację. O wielu rzeczach nie wiedziałam. Pozdrawiam
ReplyDeleteAleż bardzo proszęAniu. Cieszę się że dowiedziałaś się czegoś nowego i ciekawego n mojego artykułu. Pozdrawiam serdecznie.
DeleteJa uwielbiam sałatę pod każdą postacią :) może w poprzednim wcieleniu byłam kozą :) :) :)
ReplyDelete:) :) :) .. hihihi.. no nigdy nic nie wiadomo.. no to smacznego!!!
DeleteMy jesteśmy wielkimi fanami rukoli. Ja lubię dodawać ją do kanapek ale pozostali członkowie rodziny uwielbiają pesto z rukoli. Pesto robię z rukoli, słonecznika, oliwy, czosnku, parmezanu. Żeby nie przełamać trawiasty smak rukoli trzeba dać dość sporo słonecznika i parmezanu. Takie pesto można też jeść z makaronem i pomidorami suszonymi.
ReplyDeleteOoo, super! Uwielbiam pesto, ale z rukoli jeszcze nie jadłam. Musze spróbować. Dzięki ;) Na pewno spróbuje.
DeleteJa uwielbiam sałatę, głównie jem "zwykłą" ona chyba się nazywa masłowa? Ale również lodową i rukolę od czasu do czasu. Ja jestem jak królik, kocham zielsko wszelakie :)
ReplyDeleteKochamy zioła i sałaty, a najbardziej te wyhodowane w ogródku;)szczególnie rukolę, która z grządki smakuje inaczej niż ta w sklepie:) ale mamy też masłową, dębolistną, lodową :)
ReplyDeleteLubię sałaty ale teraz będę je jeszcze częściej jeść. Dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy :).
ReplyDeleteDo niedawna nie lubiłam sałaty, ale odkąd spróbowałam lodowej, dzień bez sałaty jest dniem straconym. Lubię też rzymską, czasami sięgam po masłową, ale za roszponką, rukolą itp. odmianami nie przepadam. Czasami zastanawiam się, czy nie jem jej za dużo jak na kogoś, kto nie powinien przesadzać z błonnikiem (tak, tak, w niektórych przypadkach błonnik nie jest mile widziany i powinno się go wtedy spożywać w minimalnej dawce przynoszącej korzyści).
ReplyDeleteLubie sałatę, a rukolę to już szczególnie! Z uwagi na zawartość kwasu foliowego teraz w moim stanie jest szczególnie wskazana.
ReplyDelete