Strony

Strony

2020/11/17

ABC KUCHNI: Wielkie pierniczenie!

 Witajcie moi drodzy w listopadowym ABC KUCHNI.

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas zatem na przygotowanie pierniczków!
Przyznam Wam szczerze, że uwielbiam pierniczyć!
W moim domu co roku powstają tysiące małych, lukrowanych pierniczków, nie żartuję...
w 2018 roku pobiłyśmy z moją Mamą rekord przygotowując 1825 szt.


 

Chciałabym się z Wami podzielić kilkoma sprawdzonymi przepisami, a także inspiracjami na lukrowanie pierniczków.

A dla tych, którzy dotrwają do samego końca mam małą niespodziankę!

***

Lebkuchen - pysznie cytrusowo - imbirowe
(Źródło: Moje Wypieki)

Składniki na 30 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • pół szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - my skórkę cytrynową zastępujemy pokrojonym kandyzowanym imbirem i moim zdaniem pierniczki są jeszcze lepsze!

Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma pozostać lekko ciepła).

Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano – miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego wystudzenia (zgęstnieje).

Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki; również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche i twarde). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

Składniki na lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

Kolejnego dnia lebkuchen można układać do świątecznych pudełek, są mięciutkie i gotowe na święta.

***

Pepparkakor - jak z Ikea
(Źródło: Moje Wypieki)

Składniki na około 50 większych pepparkakor lub 100 mniejszych (w zależności od wielkości foremek):

  • 150 g melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego)
  • 110 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 375 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

W małym garnuszku podgrzać melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając – do rozpuszczenia się masła i cukru. Zdjąć z ognia i odstawić na pół godziny, by mieszanka przestygła.

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrobić wgłębienie i dodać jajko razem z wystudzoną mieszanką. Zagnieść przy pomocy miksera – zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Uformować kulę ciasta. Przykryć kulę ciasta folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 2 godziny.

Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkować je (im cieniej, tym lepiej) na teflonowej macie lub od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkami wycinać dowolne kształty.

Piec w temperaturze 175ºC przez 8 – 10 minut lub do momentu, kiedy brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika, przenieść na metalową kratkę, wystudzić.

Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Z każdym kolejnym dniem stają się smaczniejsze.

***

Pierniczki czekoladowe
(Źródło: Moje Wypieki)

Składniki na kilka blaszek pierniczków:

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki melasy (ewentualnie golden syrupu lub płynnego miodu)
  • 55 g gorzkiej czekolady, połamanej

Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól – wymieszać i przesiać.

W garnuszku umieścić masło, melasę, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, choć mieszanka może pozostać lekko ciepła.

Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 – 2 godziny (lub dłużej). Pobyt w lodówce powinien sprawić że masa stężeje i nie będzie się kleiła.

Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość około 3 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kształty (u mnie były to serca).

Piec w temperaturze 180ºC przez 10 – 12 minut (grubsze odrobinę dłużej). Wystudzić na kratce.

Wystudzone pierniczki udekorować.

 ***

Pierniczki alpejskie
(Źródło: Moje Wypieki)

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przypraw (2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu), można zamiast dodać przyprawę korzenną do piernika
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

Dzień przed pieczeniem

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.

Miód zagotować z przyprawami, odstawić. Dodać masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swoją objętość.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając do powstania gęstej i błyszczącej piany. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.

Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce (do lodówki), w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia

Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 – 5 mm (nie cieniej, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.

Piec w temperaturze 180ºC przez 7 – 12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam około 7 minut). Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

* My wałkujemy je na grubość ok 2-3mm i sklejamy dwa takie same kształty ze sobą wkładając w środek odrobinę powideł śliwkowych.

Pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować lekko rozmąconym białkiem.

***

Krajanka piernikowa babci Sabiny - kopytka
(Źródło: cincin.cc)

 Składniki

  • 1 kg. mąki
  • 1 pudełko miodu sztucznego(1/2 kg)
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 5 dag tłuszczu ( olej, margaryna)
  • 1 łyżka z małym czubkiem sody oczyszczanej
  • 1 torebka przyprawy do pierników


Sposób przygotowania
Mąkę wysypać na stolnicę, rozpuścić miód i ciepły lać do mąki, mieszając wsypać przyprawę do pierników i sodę, rozpuszczony tłuszcz, cukier, jajka, mieszać, wyrobić. Kawałki ciasta tego samego dnia kulać na grubość palca i wałeczki układać na wysmarowanej tłuszczem blasze, nie używając mąki ani przy kulaniu ani do blach. Piec w temp. 150 - 160 C ok. 12 - 13 minut. Wierzch wałeczków nie może być spieczony, raczej miękki. Zaraz po wyjęciu z pieca, jeszcze gorące na blasze kroić w romby ostrym nożem. Jeszcze świeże, ale twarde pierniczki podzielić na dwie części, jedną połowę wsypać do miski emaliowanej i polać lukrem.

Lukier
Wymieszać cukier puder w gorącej wodzie, dodać sok z cytryny i odrobinę rumu. Lukier powinien być rzadki - gęstości trochę rzadszej niż śmietana.

 ***

Razowe z migdałem
(Źródło: Moje Wypieki)

Składniki:

  • 300 g mąki żytniej (razowej lub jasnej)
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 100 g brązowego cukru
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki melasy (można zastąpić kakao)
  • 50 g masła
  • 2 łyżki likieru migdałowego
  • pół szklanki obranych, posiekanych drobno migdałów
  • 120 g całych, obranych migdałów (do dekoracji)

Ponadto:

  • 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami mleka do posmarowania pierniczków przed pieczeniem

W niedużym garnuszku umieścić: cukier, miód, melasę, masło. Podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, przestudzić.

Do dużej miski wsypać mąkę żytnią, zmielone i posiekane drobno migdały, jajko, przyprawę korzenną do piernika, sodę oczyszczoną. Wymieszać, wlać przestudzoną masę miodową, dodać likier. Wyrobić ciasto (może się lekko kleić).

Podsypując ciasto mąką (tylko tyle, by się nie kleiło), rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać dowolne kształty pierniczków (np. koła o średnicy 5 cm).

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając nieduże odstępy między pierniczkami. Na wierzch każdego pierniczka wcisnąć migdałka. Przed pieczeniem po wierzchu posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 8 – 10 minut. Studzić na kratce.

***

Roztopione bałwanki
(Źródło: Moje Wypieki)

Składniki na około 35 ciastek (8 cm średnicy):

  • 290 g masła, zimnego
  • 1/2  szklanki cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce.

Upieczone ciasteczka udekorować – piankę marshmallow przykleić na lukier królewski, z którego zrobić również resztę dekoracji.

***

Pierniczki Mamy Wojtka
(Źródło: cincin.cc)

Składniki:
- 1 kg maki
- 2 jaja
- 4 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki mleka
- 20 dkg cukru
- 50 dkg miodu płynnego
- 1 kostka masła prawdziwego 200 g
- 30 g przyprawy do piernika
- 1 plaska łyżka kakao

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy mąkę, jajka, cukier, miód, przyprawę do piernika i kakao. Masło topimy i wlewamy do miski. Sodę rozpuszczamy w mleku i dolewamy do reszty składników. Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na kilka dni.
Wałkujemy ciasto ale nie za cienko (ok 3mm) i pieczemy w 170 stopniach ok 10 minut.
Przestudzone pierniczki ozdabiamy lukrem.
Z tej porcji wychodzi 110-130 sztuk w zależności od wielkości foremek.

***

Piernikowe ludziki
(Źródło: Moje Wypieki)

 Składniki na 70 sztuk:

  • 750 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 5 g zmielonego imbiru
  • 3 g zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 g zmielonych goździków
  • 2 g startego cynamonu
  • 225 g masła
  • 235 ml melasy (lub melasy pół na pół z golden syrupem/miodem)
  • 180 g miałkiego brązowego cukru
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawami, odłożyć.

Pozostałe składniki (oprócz jajka) wrzucić do garnuszka, podgrzać, poczekać do roztopienia się i rozpuszczenia składników, mieszając.

Suche składniki wymieszać z rozpuszczonymi, na końcu dodając jajko, dobrze wymieszać lub zmiksować. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię, spłaszczyć i włożyć do lodówki na 3 godziny.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (sporo rośnie w piekarniku), wycinać piernikowe ludziki, kłaść na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w temperaturze 175ºC przez 10 – 12 minut, w zależnosci od wielkości foremki. Wystudzić, udekorować lukrem np. królewskim.

***

Lukier królewski
(Źródło: Moje Wypieki)

Składniki na lukier królewski (lukier z białek):

  • 90 g białka
  • 445 g cukru pudru
  • 5 – 7 kropli soku z cytryny (może być w butelce) lub 4 – 5 kropli białego octu winnego

Białka oddzielić od żółtek z jednodniowym wyprzedzeniem. Przelać je do czystego, suchego naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić w lodówce na całą noc. Dzięki temu białko się wzmocni. Przed samym ubijaniem przecedzić białko przez drobne sitko, np. od herbaty.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na lukier. Ucierać przez 10–20 minut na najniższych obrotach miksera przy użyciu końcówki mieszającej w kształcie litery K. Nie wolno ubijać zbyt szybko – spowoduje to napowietrzenie cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które powodują pękanie lukru. W gotowym lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Gotowy lukier z białek nie spływa ze szpatułki, ale delikatnie się na niej zagina. Jest to podstawowy przepis na lukier z białek do lukrowania dużych, płaskich powierzchni na ciasteczkach, dobrze się rozprowadza.

Z papieru do pieczenia zrobić tutkę, odciąć końcówkę, wypełnić lukrem królewskim i dekorować ciasteczka. Ja do dekoracji używam jednorazowych rękawów cukierniczych i tylek.

Uwaga: do wyciskania kształtów, kwiatków, postaci, szczegółów – na każde 175 g gotowego powyższego lukru należy dodać 1 łyżkę przesianego cukru pudru i wymieszać (nie ubijać). Wtedy lukier z białek jest bardziej gęsty.

W każdym przypadku, jeśli uważacie, że lukier jest zbyt rzadki – należy dodać cukier puder, jeśli zbyt gęsty – więcej białka.

***

W zeszłym roku po raz pierwszy skorzystałam z poniższej gotowej mieszanki lukru królewskiego, i przyznam szczerze że jest to zdecydowanie wygodniejsza i bezpieczniejsza forma lukru.

***

A teraz zobaczcie maleńką namiastkę tego, jak co roku wygląda to u mnie:













 ***

Serdecznie zapraszam Was do pieczenia!

Koniecznie podzielcie się z nami przepisami oraz zdjęciami swoich wypieków, linkując je w żabce.

Macie czas do 6 grudnia 2020!!! 

Po tym terminie wyłoniony zwycięzcę.

Aby nagroda została przyznana muszą być zgłoszone minimum 3 osoby.

Dla autora pierniczków, które najbardziej nas zachwycą mamy małą niespodziankę.

Zestaw dla małego cukiernia! 

Idealny prezent pod choinkę

Zatem, do pieczenia... gotowi... start!
Kwiatkosia

22 comments:

  1. Wczoraj rozmawiałam z córką że już chyba czas pomyśleć o pierniczkach :) Nie robię aż takich ilości, ale i taki piekę 2-3 razy bo zaraz wszystko znika :) Twoje pierniczki sa śliczne można je jeść oczami :)

    ReplyDelete
  2. Cudowne pierniczki, jak dzieła sztuki :-) Może i ja spróbuję w tym roku coś upiec ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję, serdecznie zapraszam Cię do pieczenia i wzięcia udziału w "Wyzwaniu" :)

      Delete
  3. No ja Cię. Ilość Twoich piernikow powala. I te wszystkie dekoracje, ręcznie wykonane. Koniki, dzwoneczki, bombeczki. Jejejku jakąś mistrzynią chyba jesteś.
    Na pewno coś wybierzemy z Twoich przepisów. Pozdrawiam gorąco.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję bardzo :) Cieszę się, że skorzystasz z przepisów, koniecznie zgłoś efekty pieczenia na "Wyzwanie" :)

      Delete
  4. Wow ilosc mnie powaliła!!! Zapytam Cie z czego wyciągasz lukier ze uzyskujesz tak piekne linie. Np. Czytelny napis :) no zachwycona jestem bardzo :) u nas tez powstaje sporo pierniczków ale przy dzieciach dekoracja jest nieco inna 🤣

    ReplyDelete
    Replies
    1. A i dzieki za sprawdzone przepisy, cos wyprobujemy :)

      Delete
    2. Dziękuję :) Do lukrowania używam butelek do dekorowania z Tchibo z założonymi tylkami (Ogromnie żałuję, że nie są już dostępne bo są po prostu idealne do dekorowania). Najlepiej sprawdzają się te o wielkości 1 - 1,5mm. Korzystam też z butelek do dekorowania Wilton, choć te mają tylko jedną wielkość otworu. A co do linii to kwestia dobrania odpowiedniej gęstości lukru :)

      Delete
    3. No to ja tez żałuje ze nie sa juz dostępne .... chetnie bym sie doszkolila:)

      Delete
  5. Normalnie zaniemówiła z wrażenia. Upiec jak upiec ale te dekoracje , normalnie jestem zauroczona !! Niestety u mnie tradycji brak , ale mam ochotę wypróbować jeden z Twoich przepisów.
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję Aniu :) Polecam pierniczki mamy Wojtka na rozpoczęcie pierniczkowej przygody :)

      Delete
  6. Wow, super pomysły;) a w roztopionych bałwankach zakochałam się od pierwszego wejrzenia;D Pozdrawiam ciepło!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję :) Bałwanki są świetne dla dzieciaków, uwielbiają je :)

      Delete
  7. Ja mam swój jeden sprawdzony sposób na pierniczki, ale Twoje też mi się bardzo podobają wiec i może w tym roku spróbuje czegoś nowego ;) Diękuje za przepisy.

    ReplyDelete
  8. No to ja rozpoczynam piernikowe szaleństwo, mam nadzieję, ze ktoś jeszcze dołączy do zabawy :) A do Ciebie mam pytanie- gdzie można kupic taką cieniutką nakładkę z maleńką dziurką.? Mam ich kilka ale wszystkie robią raczej krechę niż cienką stróżkę.

    ReplyDelete
  9. Padłam :) cudnie ozdobiłaś pierniczki :) Ja też piekę pierniczki zresztą tradycja u mnie góra dwie porcje i mam sprawdzony przepis choć twoje też są ciekawe przepisy na pewno się skuszę któryś wypróbować :)

    ReplyDelete
  10. Szkoda, że nie zdążyłam zgłosić pierników dzieciaków... Cały tydzień minął niepostrzeżenie... A lukru było co nie miara...w tym roku wyjątkowo późno jak na nas i z uwagi na ograniczone kontakty nie tak tlumnie jak zwykle, ale zaczęliśmy sezon piernikowy... Piękne te Twoje... Pozdrawiam ciepło!

    ReplyDelete