Strony

Strony

2024/08/21

TUTORIAL: Domowa czekolada

 Witajcie!

Myślę, że każdy kto zajmuje się rękodziełem często w trakcie tworzenia ma przy sobie kawusię lub coś do przegryzienia. Dlatego też mam dzisiaj dla Was tutorial na domową czekoladę.

Zapraszam! 


 Przepis na domową czekoladę

Składniki:

- 1 margaryna np. Palma,

- 1,5 szklanki cukru,

- 0,5 szklanki wody,

- 3 łyżki kakao,

- 300g herbatników,

- 3 szklanki mleka w proszku, 

- opcjonalnie dodatki: płatki kukurydziane, orzechy, rodzynki.


Wykonanie:

1. Najpierw kruszę herbatniki i wsypuję do miski. Można dołożyć inne dodatki (daję 2 garście płatków kukurydzianych, ale wtedy 250 g herbatników).

Do garnka wsypuję cukier, kakao i wlewam wodę.

Wszystko dokładnie mieszam.


Dodaję pokrojoną margarynę.


Następnie stawiam na kuchence i gotuję do momentu rozpuszczenia się margaryny i cukru.


Zestawiam z kuchenki i do gorącej masy wsypuję mleko pełne w proszku (dla mnie najlepsze to w niebieskim opakowaniu).


Dokładnie mieszam. Czasami zostają grudki mleka, ale nie należy się tym przejmować. 


Na koniec wsypuję pokruszone ciastka, płatki kukurydziane i mieszam. 


Tak wygląda gotowa masa czekoladowa. 


Gorącą masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wielkość 23x33 cm ). Odstawiam do chłodu, aby masa dokładnie zastygła. 



Gdy jest gotowa to kroję w kostkę i do dzieła .....
Mniam, mniam ..... uwielbiam 😍
 Zapewniam, jest pyszna!



SMACZNEGO!

Pozdrawiam 😀
Małgorzata z Rękodzieło Margo

2 comments: