Strony

Strony

2020/08/19

ABC KUCHNI: W krainie surówek i sałatek

 Witajcie w kolejnym odcinku cyklu ABC KUCHNI.

Dziś chciałabym Was zaprosić do świata sałatek i surówek. Są one doskonałymi dodatkami do dania głównego, mogą także być podawane jako przekąska między daniami. Powinny stanowić nieodłączny element naszego codziennego jadłospisu.



***
Kalarepa* to warzywo, które ma wiele wartości odżywczych. Zawiera niemalże wszystkie witaminy i pierwiastki mineralne i chroniącą oczy luteinę. Jednak mało kto wie, że jest źródłem izotiocyjanów i indoli - substancji, które chronią organizm przed rozwojem nowotworów.
Lekka surówka z kalarepki
(źródło: biedronka w kuchni)


Składniki:
- 2 kalarepki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:
Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekany koperek i pozostałe składniki. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
*** 

Kapusta* należy do bardzo mało kalorycznych warzyw – w 100 g jest tylko 29 kcal. Ponadto jest bogatym źródłem cennych składników mineralnych, takich jak: fosfor, siarka, potas, miedź, mangan, wapń. W zewnętrznych liściach znajduje się też duża dawka żelaza i kwasu foliowego.
Surówka z kapusty i pomarańczy
 Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 duża pomarańcza
- świeży koperek
- sól, pieprz, cukier
- łyżka dobrego majonezu
Przygotowanie:
Kapustę pokroić, posolić (nie za dużo) i odstawić na kwadrans. Następnie odcisnąć z soku. Pomarańczę obrać ze skórki, wykroić cząstki (bez błonek) i pokroić na mniejsze kawałki. Koperek posiekać. Kapustę doprawić pieprzem i majonezem, dodać koperek i wymieszać. Na końcu dodać kawałki pomarańczy. Można odrobinkę dosłodzić do smaku. Moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi dzień :)
***
Ogórek* to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinno się docenić zwłaszcza w upały. Ogórek w prawie 97 proc. składa się z wody, dlatego szybko pozwoli ugasić pragnienie. Jednocześnie ma mało kalorii, dlatego mogą go włączyć do diety osoby odchudzające się. 
Ogórki po japońsku
(źródło: dieta moja pasja)

Składniki:
- 5 średnich ogórków  gruntowych
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 3 - 5 łyżek  sosu sojowego

Przygotowanie:
Na suchej patelni lekko podsmażamy sezam, aby się zrumienił, zdejmujemy. Ogórki myjemy, a następnie kroimy na pół i  na ćwiartki. Można też pokroić w grubsze plasterki, ale już nie smakują jak te w słupach. Na patelni podgrzewamy olej, rozgnieciony czosnek i resztę składników. Chwilę razem smażymy, gasimy palnik. Ilość sosu sojowego i ostrej papryki należy dobrać według własnych upodobań. W takim gorącym sosie kąpiemy ogórki, zostawiamy na 10 - 15 minut. Wykładamy na talerz, posypujemy sezamem i gotowe. Ogórki można zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, też będą pyszne, ale już nie będą chrupiące.
 ***
Ziemniaki* to źródło energii, białka, a także witamin i składników mineralnych. Kartofle są doskonałe zarówno na szybki obiad, jak i wykwintną przekąskę. Ziemniaki mają też właściwości lecznicze - dieta ziemniaczana zalecana jest w niewydolności nerek.
Sałatka ziemniaczana idealna na grilla
(źródło:  lawendowy dom)

 Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- 4 ogórki kwaszone
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka dymki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki oleju
- sok z połowy cytryny
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, następnie odlać, ostudzić i pokroić w plasterki. Ogórki i cebulę również pokroić. Koperek i dymkę posiekać, dodać do pozostałych składników sałatki. Wymieszać miód i musztardę, dodać stopniowo olej, a na końcu sok z cytryny. Sos doprawić solą i zalać nim sałatkę. Delikatnie wymieszać i lekko schłodzić przed podaniem.
***
Marchew* to warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wśród tych ostatnich jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
Eplecolesław
(źródło: wielkie żarcie)
Składniki:

3 comments:


  1. Mniam, wszystkie sałatki wygladaja przepysznie, tej z ogórkami z sezamem nie znam ale ciekawa a kalarepki tak dawno nie jadłam... Ślinka cieknie:)

    ReplyDelete
  2. I już zrobiłam się głodna, choć nie tak dawno jadłam śniadanie :) Pychotki.

    ReplyDelete
  3. Slinka leci jak sie oglada i czyta o tych salatkach, wszystkie wspaniale:)

    ReplyDelete