Strony

Strony

2025/10/22

ABC KUCHNI : Pumpkin Spice Latte

Witajcie kochani!

Czy znany Wam jest kultowy napój pumpkin spice latte? Jeśli jeszcze nie znacie tej pysznej kawy to zapraszam do spróbowania. 




Na sam początek jest Wam potrzebne pure z dyni, które możecie przygotować samodzielnie.

Pure z dyni może okazać  sie bardzo potrzebne, warto zatem zrobić  na zapas i zamknąć  w słoiku 🙂 W lodowce może być być i tydzień 😉

Na 300 g pure

600 g dyni np. muszkatalowej, hokkaido lub innej

Dynie przekroic i wyjac pestki. 


To dynia Hokkaido.

Dynie piec w piekarniku w temperaturze 200°C (ok godziny) az bedzie miekka (Skorka daje sie swobodnie przebic widelcem). Następnie wyjąć miąższ ze skorki i przetrzeć przez sito.

Pure z dyni możecie wykorzystać także np. do wypieków, zupy, sosu czy do zrobienia kopytek.

Teraz możecie przygotować przyprawę pumpkin spice.

Musicie wymieszać ze sobą:

4 łyżeczki cynamonu

2 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczkę mielonych goździków

1 łyżeczkę gałki muszkatołowej 

1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Aby przyrządzić kawę mieszacie espresso z 1 łyżeczką przyprawy pumpkin spice, dwoma łyżeczkami  cukru a także jedną porcją espresso i 2-3 łyżeczkami pure z dyni. Dodajecie 300 ml spienionego gorącego mleka. Na wierzch można dodać bitą śmietanę oraz posypać przyprawą.


Smacznego 😋 

Ela (karto_flana)

No comments:

Post a Comment