Czy znany Wam jest kultowy napój pumpkin spice latte? Jeśli jeszcze nie znacie tej pysznej kawy to zapraszam do spróbowania.
Na sam początek jest Wam potrzebne pure z dyni, które możecie przygotować samodzielnie.
Pure z dyni może okazać sie bardzo potrzebne, warto zatem zrobić na zapas i zamknąć w słoiku 🙂 W lodowce może być być i tydzień 😉
Na 300 g pure
600 g dyni np. muszkatalowej, hokkaido lub innej
Dynie przekroic i wyjac pestki.
To dynia Hokkaido.
Dynie piec w piekarniku w temperaturze 200°C (ok godziny) az bedzie miekka (Skorka daje sie swobodnie przebic widelcem). Następnie wyjąć miąższ ze skorki i przetrzeć przez sito.
Pure z dyni możecie wykorzystać także np. do wypieków, zupy, sosu czy do zrobienia kopytek.
Teraz możecie przygotować przyprawę pumpkin spice.
Musicie wymieszać ze sobą:
4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczkę mielonych goździków
1 łyżeczkę gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Aby przyrządzić kawę mieszacie espresso z 1 łyżeczką przyprawy pumpkin spice, dwoma łyżeczkami cukru a także jedną porcją espresso i 2-3 łyżeczkami pure z dyni. Dodajecie 300 ml spienionego gorącego mleka. Na wierzch można dodać bitą śmietanę oraz posypać przyprawą.
Smacznego 😋
Ela (karto_flana)
No comments:
Post a Comment