2016/01/03

NIEDZIELNA SZKÓŁKA - Jak zrobić Bajaderki z resztek ciast?

Witajcie Kochani w Nowym Roku 2016! 

Oby ten Rok był owocny w same dobre decyzje i słodki jak te smakołyki które dla Was przygotowałam.

Po świętach zostało Wam pewnie jeszcze całe mnóstwo ciast, babeczek, placków czy pierniczków na które nikt już nie ma ochoty.
Dlatego dziś chciałabym Wam zaproponować taki prościutki przepis na "Bajaderki" - taka druga szansa dla wszystkich waszych pysznych wypieków, których żal Wam wyrzucać, a to już ostatni dzwonek dla nich żeby je zjeść. 
Nadamy naszym ciastom troche inną formę.. dodamy odrobine czekolady, odpowiednich składników smakowych i gotowe! 




Potrzebujemy: 
> ok. 500g. zmielonego pokruszonego ciasta (ja zmieliłam - makowca, biszkopt i sernik na kruchym cieście z kruszonką)
> pół szklanki cukru // lub 2-3 saszetki cukru waniliowego
> pół kostki masła ( ok.100g.)
> 2 łyżki kakao
> 2 łyżki nutelli 
> 1 łyża miodu
> 1 łyżkę dżemu
> pokruszona mała paczka herbatników
> pół szklanki mleka
> pół szklanki bakali (w zależności z czym lubicie - rodzynki, orzeczy, migdały, skórka pomarańczowa) 
> do obtoczenia: wiórki kokosowe, zmielone orzechy, kakao


Mleko, masło i cukier rozpuścić w garnuszku, dodać kakao i dobrze wymieszać. poczekać aż ostygnie. Wlać wszystko do zmielonego ciasta dodać nutelle, dżem, pokruszone herbatniki i bakalie. Wymieszać.
Formować kulki dowolnej wielności i obtoczyć w orzechach lub wiórkach kokosowych lub kakale.
Schłodzić w lodówce.

To wszystko!!! 
Prawda że proste? 

Życzę Wam smacznego.

Pozdrawiam serdecznie 
Magdalena // Majalena

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...