2018/10/10

PAPIEROWO: Czekoladownik bez wykrojników

Witajcie,
zapraszam Was na drugi post cyklu PAPIEROWO.

Dzisiaj pokażę Wam jak wykonać czekoladownik bez użycia wykrojników.


Do wykonania czekoladownika potrzebujemy:
- klej typu "magic"
- nożyczki
- papier/tekturka na bazę
- papier ozdobny
- sizal
- gazę
- wstążkę
-digistempel
- mikrokulki
- arkusz z elementami do wycinania.

Z sztywnego papieru (np. wizytówkowego lub bloku technicznego) wycinamy bazę naszego czekoladownika. 
Bigujemy po czerwonych liniach  trymerem lub wypisanym długopisem od linijki zgodnie z zamieszczonym poniżej schematem. Na rysunku wartości podane w milimetrach.

Po wycięciu i zbigowaniu wycinamy prostokąty z narożników wg poniższego schematu oraz przecinamy wzdłuż zielonych linii.
Jeśli macie wątpliwości, jak poskładać kieszonkę to odsyłam do kursu na czekoladownik na merci Tutaj.
Możecie kupić gotową bazę czekoladownika.

Z papieru ozdobnego wycinamy cztery prostokąty, pomniejszone o 2-3 milimetry z każdej strony w stosunku do bazy.

Z innego koloru papieru ozdobnego (u mnie zielony) wycinamy prostokąt 18x4cm i przyklejamy.
Poniżej sklejona kieszonka na czekoladę.

Z papieru ozdobnego wycinamy trzy prostokąty po 2-3 milimetry mniejsze niż nasza baza. Prostokąty wycinamy podwójnie. 

Do bazy przyklejamy wstążki. Najlepiej przykleić trochę dłuższe, a później po zawiązaniu skrócić, jeśli jest taka potrzeba.

Wycięte prostokąty przyklejamy po obu stronach bazy.

Następnie z takiego samego koloru, jak na kieszonce wycinamy prostokąt (zielony) o 5mm mniejszy z każdej strony i przyklejamy na bazę.

Teraz przystępujemy do ozdabiania naszego czekoladownika.
Bezpośrednio na zielony papier przyklejamy gazę.
Z sizalu formujemy tzw. gniazdko i też przyklejamy.

Wydrukowany i wycięty digistempel podklejamy od spodu - tekturką lub kostkami dystansowymi itd. Ja podklejam odpadami z wycinanek. Digistemple robię samodzielnie. W sieci możecie znaleźć zarówno darmowe, jak i płatne digistemple na rożne okoliczności.

Digistempel przyklejamy w sizalowym gniazdku.

Z arkusza z elementami do wycinania - wycinamy wszystkie elementy. Ja użyłam arkusz BloomCraft, który zaprojektowała Ula Jaworska.
Ula Jaworska tworzy piękne papiery i digistemple, nic tylko ciąć (na jej blogu możecie dowiedzieć się co zrobić, żeby je dostać za darmo).


Z wyciętych elementów układamy kompozycję. Sizal możecie posmarować klejem i obsypać mikrokulkami oraz brokatem.

Po ozdobieniu frontu czekoladownika do środka wklejamy kieszonkę. Robimy to na końcu. Kieszonka przeszkadza przy ozdabianiu. Wkładamy czekoladę...

GOTOWE! Możemy wręczyć nasz czekoladownik.
Jeśli chcemy na wewnętrznej stornie możemy wkleić lub napisać ręcznie życzenia lub pozdrowienia.

Drugi czekoladownik z mikrokulkami, bez gazy.

Oba czekoladowniki razem.


I jak Wam się podoba dzisiejszy kurs?
Lubicie robić czekoladowniki czy uważacie, że robienie ich nie ma sensu?

Może tym razem pojawi się chociaż jedna praca ;)

Czekam z niecierpliwością na Wasze papierowe prace :)
Linkujcie je poniżej,
z przyjemnością Was odwiedzę i zobaczę co Wy stworzyłyście z papieru!



9 comments:

  1. Bardzo podobają mi się Twoje pomysły :) Mam kilka gotowych baz pod czekoladowniki, leżą i czekają... być może właśnie zasiałaś u mnie w głowie pomysł, może coś z tego wykiełkuje :) nie mam tylko sizalu :( może kupię przy jakichś kolejnych zakupach.
    Cieszę się, że tutaj linkową "żabkę" zostawiłaś otwartą, nie zawsze mam czas na robótki, ale jeśli skuszę się na czekoladownik to będę mogła w każdej chwili go podpiąć :) A Twoje poprzednie serduszko za mną "chodzi", niewykluczone, że przyjdzie moment, że spróbuję zrobić coś podobnego :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Czekoladownik piękne u Ciebie powstały :) czekam na serduszko ;)

      Delete
  2. Czy robienie czekoladowników ma sens pytasz ... jak najbardziej ma sens (my to wiemy)! Czekolada podarowana w papierze do pakowania a czekolada podarowana w czekoladowniku to wielka różnica.
    Postaram się zrobić choć jeden czekoladownik (jak ,,odpocznę,, trochę od pudełek ... za dużo ich we wrześniu zrobiłam :D ) O serduszku pamiętam ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Danusiu cudne czekoladowniki zrobiłaś :) teraz pora na serduszko :)

      Delete
  3. I see your blog daily, it is crispy to study.
    Thanks for sharing the good information!
    เว็บ พนัน

    ReplyDelete
  4. Śliczne czekoladowniki! Postaram się coś stworzyć ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję :) Już nie mogę się doczekać :)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...