Witajcie w kolejnym odcinku cyklu ABC KUCHNI.
Dziś chciałabym Was zaprosić do świata sałatek i surówek. Są one doskonałymi dodatkami do dania głównego, mogą także być podawane jako przekąska między daniami. Powinny stanowić nieodłączny element naszego codziennego jadłospisu.
***
Kalarepa* to warzywo, które ma wiele wartości odżywczych. Zawiera
niemalże wszystkie witaminy i pierwiastki mineralne i chroniącą oczy
luteinę. Jednak mało kto wie, że jest źródłem izotiocyjanów i indoli -
substancji, które chronią organizm przed rozwojem nowotworów.
Lekka surówka z kalarepki(źródło: biedronka w kuchni)
Składniki:
- 2 kalarepki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy
posiekany koperek i pozostałe składniki. Na końcu doprawiamy solą i
pieprzem. Całość mieszamy.
***
Kapusta* należy do
bardzo mało kalorycznych warzyw – w 100 g jest tylko 29 kcal. Ponadto
jest bogatym źródłem cennych składników mineralnych, takich jak: fosfor,
siarka, potas, miedź, mangan, wapń. W zewnętrznych liściach znajduje
się też duża dawka żelaza i kwasu foliowego.
Surówka z kapusty i pomarańczy
(źródło: cukierenka klementynki)
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 duża pomarańcza
- świeży koperek
- sól, pieprz, cukier
- łyżka dobrego majonezu
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 duża pomarańcza
- świeży koperek
- sól, pieprz, cukier
- łyżka dobrego majonezu
Przygotowanie:
Kapustę pokroić, posolić (nie za dużo) i odstawić na kwadrans.
Następnie odcisnąć z soku. Pomarańczę obrać ze skórki, wykroić cząstki
(bez błonek) i pokroić na mniejsze kawałki. Koperek posiekać. Kapustę
doprawić pieprzem i majonezem, dodać koperek i wymieszać. Na końcu dodać
kawałki pomarańczy. Można odrobinkę dosłodzić do smaku. Moim zdaniem
najlepiej smakuje na drugi dzień :)
***
Ogórek* to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinno się
docenić zwłaszcza w upały. Ogórek w prawie 97 proc. składa się z wody,
dlatego szybko pozwoli ugasić pragnienie. Jednocześnie ma mało kalorii,
dlatego mogą go włączyć do diety osoby odchudzające się.
Ogórki po japońsku
(źródło: dieta moja pasja)
Składniki:
- 5 średnich ogórków gruntowych
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 3 - 5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 3 - 5 łyżek sosu sojowego
Przygotowanie:
Na suchej patelni lekko podsmażamy sezam, aby się zrumienił, zdejmujemy. Ogórki myjemy, a następnie kroimy na pół i na ćwiartki. Można też
pokroić w grubsze plasterki, ale już nie smakują jak te w słupach. Na patelni podgrzewamy olej, rozgnieciony czosnek i resztę składników. Chwilę razem smażymy, gasimy palnik. Ilość sosu sojowego i ostrej papryki należy dobrać według własnych upodobań. W takim gorącym sosie kąpiemy ogórki, zostawiamy na 10 - 15 minut. Wykładamy na talerz, posypujemy sezamem i gotowe. Ogórki można zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, też będą pyszne, ale już nie będą chrupiące.
***
Ziemniaki* to źródło energii, białka, a także witamin i składników
mineralnych. Kartofle są doskonałe zarówno na szybki obiad, jak i
wykwintną przekąskę. Ziemniaki mają też właściwości lecznicze - dieta
ziemniaczana zalecana jest w niewydolności nerek.
Sałatka ziemniaczana idealna na grilla
(źródło: lawendowy dom)
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- 4 ogórki kwaszone
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka dymki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki oleju
- sok z połowy cytryny
- sól
- 500 g młodych ziemniaków
- 4 ogórki kwaszone
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka dymki
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki oleju
- sok z połowy cytryny
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, następnie odlać, ostudzić i pokroić w plasterki. Ogórki i cebulę również pokroić. Koperek i dymkę posiekać, dodać do pozostałych składników sałatki. Wymieszać miód i musztardę, dodać stopniowo olej, a na końcu sok z cytryny. Sos doprawić solą i zalać nim sałatkę. Delikatnie wymieszać i lekko schłodzić przed podaniem.
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, następnie odlać, ostudzić i pokroić w plasterki. Ogórki i cebulę również pokroić. Koperek i dymkę posiekać, dodać do pozostałych składników sałatki. Wymieszać miód i musztardę, dodać stopniowo olej, a na końcu sok z cytryny. Sos doprawić solą i zalać nim sałatkę. Delikatnie wymieszać i lekko schłodzić przed podaniem.
***
Marchew* to warzywo, o którego właściwościach leczniczych i wartościach
odżywczych decydują witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wśród tych
ostatnich jednym z ważniejszych jest beta-karoten, który nie tylko
wzmaga opaleniznę, lecz także zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku,
wzmacnia odporność i może ochronić przed rozwojem nowotworów.
Eplecolesław
(źródło: wielkie żarcie)
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
- kilka łyżek soku z pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
- kilka łyżek soku z pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Jabłka kroimy na cieniutkie plasterki (np. przy pomocy obieraczki do warzyw). Pomarańczę kroimy w cząstki, wycinamy ją z błonki. Mieszamy oliwę z sokiem pomarańczowym oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Marchewkę łączymy z jabłkami i pomarańczą, polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki. Chłodzimy.
Smacznego :)
Smacznego :)
***
Pomidory* warto jeść przede wszystkim dlatego, że zawierają likopen. To
organiczny związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie
pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawału serca, poprawia trawienie,
wzmacnia odporność, a także chroni przed szkodliwym wpływem słońca!
Banalna sałatka z pomidorów z bazylią:
Składniki:
- pomidorki koktajlowe lub zwykła
- świeża bazylia
- łyżka majonezu
- łyżka jogurtu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół a zwykłe w cząstki i wrzucamy do miski. Listki bazylii kroimy w paseczki. Dorzucamy do miski. Dodajemy majonez, jogurt i przyprawy. Mieszamy.
***
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do przygotowywania sałatek i surówek.
A jakie są Wasze ulubione przepisy na sałatki?
Podzielcie się nimi z nami korzystając z LinkiTools poniżej.
Wrzucajcie tu swoje przepisy ;)
Wrzucajcie tu swoje przepisy ;)
Smacznego !
ReplyDeleteMniam, wszystkie sałatki wygladaja przepysznie, tej z ogórkami z sezamem nie znam ale ciekawa a kalarepki tak dawno nie jadłam... Ślinka cieknie:)
I już zrobiłam się głodna, choć nie tak dawno jadłam śniadanie :) Pychotki.
ReplyDeleteSlinka leci jak sie oglada i czyta o tych salatkach, wszystkie wspaniale:)
ReplyDelete