Witajcie!
Dziś chciałabym podzielić się przepisem na ciasto, które inspiruję w aktualnym wyzwaniu „Kropki i kropeczki“.
Dodatkowo jest to ciasto, które pozwoli Wam pozbyć się zbyt dużej ilości białek, które macie w zamrażarce. Często przepisy wymagają tylko żółtek, a co zrobić z niepotrzebnymi białkami? Ja je mrożę z potem robię np. właśnie takie ciasto.
Potrzebne będą:
- – 4 białka
- – 4 łyżki cukru
- – 1 łyżka cukru waniliowego
- – 5 łyżek oleju
- – 5 łyżek mąki tortowej
- – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- – cukierki lentilki wedle uznania
1. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Następnie wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
3. Dodajemy olej. Chwilę ubijamy.
4. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
5. Do ciasta dajemy kilka cukierków. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch dajemy lentilki.
6. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis pochodzi ze strony :
Tak placek wyglądał gdy upiekłam go za pierwszym razem:
Zapraszam Was jednocześnie do wzięcia udziału w naszym wyzwaniu KROPKI I KROPECZKI
Pozdrawiam
Ela (karto_flana)
Dzięki za super przepis :) ja ciągle poszukuje fajnego pomysłu na to co zrobić z żółtek które zostają po bezach :P Może masz jakiś pomysł?
ReplyDeleteJest mnóstwo ciast gdzie potrzebne są same zoltka. Tutaj przykład z mojego kulinarnego bloga: https://zkartofalnegopola.wordpress.com/2020/07/15/drozdzowa-strucla-z-dzemem/
Delete