2025/06/21

TUTORIAL - Czekoladowe listki

 Witajcie!

Wiosna w pełni, a właściwie to już lada moment lato. Z pewnością często przygotowujecie ciasta czy desery na letnie popołudnie. Jak je udekorować?
Dzisiaj mam dla Was podpowiedź - tutorial na czekoladowe listki. 

Serdecznie zapraszam 😀



Potrzebne będą:
- świeże liście roślin,
- czekolada mleczna,
- 2 naczynia: mniejsze i większe (u mnie miski),
- papierowy ręcznik,
- silikonowy pędzel, łyżka


Pół tabliczki czekolady dzielę na mniejsze kawałki i wrzucam do metalowej miseczki (ilość użytej czekolady zależy od tego jak dużo listków chcemy zrobić). 


Świeże listki myję pod bieżącą wodą i układam na papierowym ręczniku do osuszenia.


W tym czasie roztapiam kawałki czekolady. W tym celu małą miseczkę z czekoladą wkładam do dużej miski, do której nalewam wrzącej wody. Czekam aż czekolada się rozpuści. Trzeba ją pomieszać łyżką.


Czekolada już roztopiona. 


Przy użyciu silikonowego pędzla nakładam grubszą warstwę czekolady na spodnią stronę liści. Takie listki wkładam do lodówki na ok. 20 minut, aby czekolada dobrze zastygła.


 Po wyciągnięciu z lodówki bardzo delikatnie ściągam zielone liście z warstwy czekolady. Trzeba to robić ostrożnie, aby nie połamać czekoladowych listków gdyż są delikatne. Oczywiście nie można ich trzymać  długo w rękach, bo czekolada się zatopi. 

Tak prezentują się gotowe listki.


Możecie ich użyć do dekoracji ciast, tortów czy deserów. 



Życzę miłej zabawy z czekoladą i liśćmi. 

Małgorzata - Rękodzieło Margo

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...